Hjärtstartare placerad i centrala delar för snabb åtgärd vid behov

Här finner du svar på de vanligaste frågorna om hjärtstartare

Vanliga frågor

Vanliga frågor om hjärtstartare

Här nedan besvarar vi några av de vanligaste frågorna kring defribillator och hjärtstartare. Har du andra frågor om vår produkt är du välkommen att kontakta oss.

Kan man chocka någons hjärta av misstag?

En hjärtstartare ger inte ifrån sig någon stöt om hjärtat slår normalt. Du behöver alltså inte vara rädd för att skada någon med en hjärtstartare.

Är defibrillator och hjärtstartare samma sak?

Ja, defibrillator och hjärtstartare är samma sak. Benämningen defibrillator betecknar hjärtstartarens funktion ”de-fibrillate” och används inom sjukvården. Hjärtstartare är det vardagliga uttrycket i Sverige och är alltså samma medicinska apparat.

Kan en hjärtstartare rädda liv?

Ja, om en hjärtstartare sätts igång inom några minuter efter ett hjärtstopp höjer överlevnadschansen i hög grad.

Går det att använda hjärtstartare på barn?

Ja, du kan och bör använda hjärtstartare på barn vid hjärtstopp. För barn mellan 0 och 8 år ska särskilt barnläge användas. Med Reanibex 100 kan man använda samma elektroder på både barn och vuxna.

Var registrerar man sin hjärtstartare så att det syns var den finns?

Du kan registrera din defibrillator kostnadsfritt på Sveriges hjärtstartarregister. Registreringen underlättar för allmänheten och larmcentralen i händelse av ett hjärtstopp. På så sätt kan du rädda någon annans liv med utrustningen.

Hur kan en elektrisk apparat starta hjärtat?

En hjärtstartare kan användas på personer som fått hjärtstopp med arytmier så som ventrikelflimmer. Genom att chocka hjärtat med en strömstöt kan man få hjärtat att återta en pulsgivande rytm. Hjärtat kan efter en strömstöt fortsätta att slå på egen hand. Hjärtlungräddning ska alltid genomföras vid hjärtstopp.

Måste man vara sjukvårdsutbildad för att kunna använda en hjärtstartare?

Nej, idag finns flera olika typer av defibrillatorer, från avancerade manuella till enkla halvautomatiska som är mycket enkla att använda. En hjärtstartare från Ortivus ger vägledning via ikoner på en skärm och en inspelad röst. Kontakta oss gärna för en demonstration.

Hur fungerar en hjärtstartare?

En hjärtstartare (även kallad defibrillator eller AED) är en apparat som kan analysera hjärtrytmer och ge råd att vid behov ge en strömstöt. De flesta hjärtstartare är halvautomatiska. Det innebär att när personen med hjärtstopp är ansluten till hjärtstartaren med hjälp av defibrilleringselektroder, analyseras hjärtrytmen automatiskt. Om en strömstöt rekommenderas, måste du själv trycka på den blinkande knappen för att avge strömstöten. Se till att ingen rör personen innan du trycker på knappen. Det är inte farligt att ansluta en defibrillator till någon som inte har hjärtstopp.

Hur går jag tillväga för att ta del av en demo?

Det går alldeles utmärkt att antingen, mejla, ringa, fylla i bokningsformuläret här eller besöka Ortivus.se. Någon av våra säljare kommer då kontakta er.

Är det ni som gör Hjärtstartaren?

Nej, vi samarbetar med ett väletablerat spanskt företag som heter Bexen Cardio. Det går att besöka deras webbplats här

Hjärtstartare i Västervik vid en brygga för att snabbt kunna ge assistant och öka möjligheterna till överlevnad vid en akut situation

Boka en demo

Fyll i formuläret med information så återkommer en av våra säljare till er

Öppen placering av defibrillator för att enkelt komma åt den vid behov

Ta del av mer information om vår hjärtstartare nedan

Information om vår hjärtstartare R100

MobiMed är ett system som är modulärt och består av patientmonitorering, elektroniska journaler och fristående defibrillatorer

Våra kontaktuppgifter hittar du via länken nedan

Kontakta oss